måndag 3 maj 2010

Djur


De senaste dagarna har det handlat mycket om djur. Eller saker som har med djur att göra har korsat min väg om man vill uttrycka det så. Det är så ibland, att i vissa saker korsar ens väg i perioder.

Iaf. Igår var det ett program på TV, "Vargslakten" som jag av erfarenhet från liknande program vet att jag inte kan titta på. Det söker mig i evigheter efter och själ kraft och energi av mig som jag behöver själv till positivare ändamål.
Men jag hoppas att många där ute såg och reagerar.

Jag ser inte på "körslaget" på TV. Men jag råkade se när Marie Picasso berättade vad hennes vinstpengar skulle gå till om hon vann. De skulle gå till "Djurens rätt" eller liknande. Och så grät hon. Dagen efter läste jag att hon förlorade i finalen. Skulle inte förvåna mig om det var pga av inslaget om djuren. Folk i allmänhet tycker inte att djur behöver någon hjälp.

Idag läste jag en artikel om en forskare som forskar om hur intelligenta djur är. Att apor är intelligenta, dvs. lika människor, är ju allmänt vedertaget. Detsamma gäller delfiner. Och nu har de funnit att råkor är väldigt intelligenta. T ex hade en råka släppt ner en sten i ett rör med vatten för att få tag på en bit mat som flöt på en kork i röret, lite för långt ner för att nå den på annat vis..

Vidare berättade forskaren att hans tama råkor visar känslor. T ex visar de glädje när man kommer tillbaka efter att ha varit borta ett tag genom att "dansa" och bre ut vingarna och trycka ut sig mot marken. Mer glädjeuttryck ju längre tid man varit borta.

Och så tycker forskarna att det är väldigt facinerande att så vitt skilda djur kan visa denna "intelligens".

Tänk, jag tycker det hade varit konstigare om alla djur var som tomma skal eller robotar, programmerade att bara fortplanta sig och överleva.

2 kommentarer:

Bakmonstret sa...

En tanke slog mig precis. Tänk om det inte skiljer så mycket i intelligens mellan djurarter som man trott. Tänk om tex katter är smartare än man någonsin kunnat tro. De har bara annat sätt att visa det....

Men o andra sidan är det tidigt på morgonen och jag är trött så min hjärna kanske spelar mig ett spratt :P hehe

Miss Ann Passad sa...

Vad menar du med "smart"? Klart katter är smarta! Bara för att de inte är lika samrbetsvilliga mot oss som hundar är betyder ju inte att de är osmarta, tvärtom! ;)